Интервюта с водещи специалисти

В този раздел ще се постараем да публикуваме интервюта с признати специалисти работещи по проблемите за диагностициране и лечение на сънната апнея. Ние вярваме, че по този начин помагаме, както на пациентите, така и на колегите от други специалности да осъзнаят важността на проблема.

Интервю с доц. д-р О. Георгиев, пулмолог (в. 24 часа)

imgLeft example„Проблемите на тези пациенти ме интересуват отдавна . Всъщност около 10% от хората страдат от различни форми на болестта дори без да подозират. Според изследване, правено в САЩ, 20-30% от катастрофите, при които има челен удар, са причинени от болестта. Сънната апнея води до сериозно влошаване на качеството на живот. Тъй като лечението изискваше солидни средства, то беше привилегия на малко хора”, разказва доц. Огнян Георгиев, шеф на пулмологично отделение към Александровска болница.
Първият симптом за проблема винаги е хъркането. Не е задължително то да е силно, а в напредналите фази болният по-скоро само похърква през определено време. Всъщност болестта представлява спиране на дишането по време на сън. Виновна е слабост на мускула, който отваря и затваря преградата между трахеята и хранопровода.
От болестта страдат два пъти повече мъже. Въпреки, че най-много са болните след 50-те , има случаи и на пациенти под 30 години, което се дължи на генетично предразположение, разказва доц. Георгиев.
Обструктивната сънна апнея, или тежката форма на болестта, която предизвиква много усложнения, е свързана със спиране на дишането за повече от 10 секунди. Тогава кислородът в червените кръвни клетки рязко спада под 90% при норма 94-97%. Дори след дълъг сън пациентите се събуждат уморени. През целия ден са сънливи, рефлексите им се забавят, вниманието се притъпява. При няко по-тежки форми хората заспиват веднага щом седнат някъде, включително зад волана в колата си. Друг много характерен симптом е честото уриниране по време на сън. Мъжете често ходят на прегледи при уролог, мислейки че имат аденом на простатата. Стигало се дори до настояване за операция.        Хората със сънна апнея имат екстремно ендокринно затлъстяване, а при диабет често се стига до състояния, в които рецепторите им започват да не възприемат инсулина.
Изследването за апнея не се поема от здравната каса, струва 150 лева. За лечението пък се препоръчва специален апарат, който е на цена между 1200 и 2400 лв. в зависимост от модела. Става дума за малка машинка, от която излиза тръба, завършваща с маска. Човек се буди няколко часа по-рано, но отпочинал. Често само за месец без диета се свалят 5-10 от излишните килограми, натрупани от ендокринните нарушения.

 

Интервю с проф. П. Стаменова, невролог (в. Стандарт)

- Къде стоят болестите на съня и колко са опасни?
- Една трета от населението на света страда от разстройство на съня. В лабораторията, която функционира денонощно, изследваме както пациенти, страдащи от безсъние (инсомнии), така и случаи с хиперсомнии, slep apnea (сънна апнея), наркоплексия, парасомнии. В цялата тази група разстройства на съня едно от най-важните е сънната апнея, от която страдат между 4 и 10% от населението.

- Какво представлява тази болест и какви са нейните проявления?
- При болните от сънна апнея опасността е, че много често се развиват ритъмни нарушения на сърцето, сърдечни инфаркти, мозъчни инсулти, тъй като по време на сън болният не може да достигне дълбоката фаза на съня. Всяка нощ болният има такива хипоксии (липса на кислород) над 20 пъти за 1 час. Всяка такава пауза е борба за живот. Болният започва едно мъчително пробуждане, мъчително дишане, докато влезе в ритъм, и след това, щом заспи в някаква по-повърхностна фаза, мъчението отново започва. Това вече не е сън, а борба за живот, защото ритъмното нарушение по време на сън може да причини и смърт.

- Kой е сбъднатият и несбъднатият сън на проф. Стаменова?
- Сбъднатият е моята прекрасна дъщеря, а несбъднатият е желанието ми колегите да получават по-достойно заплащане на труда си.

 

 

bottom corner