Великите също страдат

Johannes BrahmsТръгвайки си след изискана вечеря, знаменитият немски композитор Йоханес Брамс казал: "Ако съм забравил да оскърбя някого, извинете ме!" Ужасният характер на музиканта бил пословичен. А на младини Брамс Имал репутацията на красив мъж, при това много мил човек! Какво предизвикало тази рязка метаморфоза? Отговора на този въпрос открил... лекарят-пулмолог, професорът от Пенсилванския университет Мичъл Марголис...
Доктор Марголис се числи към неформалната група учени, които в свободното си време изучават болестите на великите хора, като с основание смята, че това може да помогне по-добре да се разбере животът им и, което е по-важно - творчеството им.
Йоханес Брамс заинтригувал Марголис с внезапното си превръщане от изящен и вежлив денди в раздразнителен и небрежен дебелак. Композиторът станал толкова безразличен към външността си и към мнението на околните, че се появявал по улиците на Виена небръснат и облечен като клошар. И при това спял едва ли не ходейки - във всеки случай, за радост на виенските туристи, често бивал забелязван спящ в кафенетата. Последният факт предизвикал интереса на професора. Той изучил "историята на болестта" на композитора, "разпиляна"в многобройните спомени на съвременниците на Брамс, и разбрал: раздразнението, агресивността, разсеяността и слабата памет на музиканта, които всички приписвали на особеностите на възрастта му, в действителност били симптоми на болестта апнея, накратко казано - спиране на дишането.
Тази болест се характеризира с това, че по време на сън се свива просветът на горните дихателни пътища вследствие на увеличаването на сливиците, мъжеца и мекото небце. Всичко това препятства потока на въздуха при вдишване. Човек започва да хърка, пробужда се от недостиг на кислород, след няколко минути заспива, за да се събуди отново. Някои страдалци могат да се събуждат и заспиват стотици пъти за една нощ. В резултат идват сънливостта денем, главоболието, нарушението на концентрацията на вниманието, отслабването на паметта, раздразнителността и депресията. Всичко това би опорочило характера на всеки.
Прието е да се смята обаче, че заболяването изобщо не се отразило на творчеството на немския композитор. И в същото време именно Брамс е автор на най-известната... приспивна песен. Той я е написал като подарък за приятел, на когото му се родила дъщеря. Но смеем да предположим, че може би музикантът се е опитал да облекчи собствената си участ, като се е надявал, че тази очароваща музика ще му помогне най-накрая да поспи...

 

bottom corner