Кратък преглед на усложненията, свързани с ОСА

Усложненията, свързани с OСА, са многобройни и обикновено са повод пациентът да потърси лекарска помощ. Най-често са свързани със сърдечно-съдовата система. Високото кръвно налягане съпровожда ОСА в около 40% процента от случаите. Хипертонията често е неподатлива на стандартно медикаментозно лечение. Много често пациентите са на два или три антихипертензивни медикамента без достатъчен ефект.
Пациентите с нарушения на дишането по време на сън са изключително предразположени към исхемична болест на сърцето, която може да се прояви като остър коронарен инцидент и инфаркт на миокарда.

Друга потенциално смъртоносна последица на ОСА е повишената честота на мозъчно-съдовата болест. Според различните проучвания рискът от преходни исхемични епизоди или исхемични мозъчни инсулти при болни с ОСА е около 4 пъти по-голям. Смята се, че това е в следствие най-вече на ендотелната дифункция и ускорената съдова атеросклероза.

imgLeft exampleСексуалните дисфункции – понижено либидо и импотентност при мъжете са част от обичайната симптоматика на ОСА. Често, обаче, поради личния им характер, тези оплаквания остават несподелени дълго време или водят пациента при уролог или сексолог, а причината е съвсем друга – ОСА.

Рискът от депресия - Липсата на сън е основна причина за развиване на депресивни състояния. Резултатите от изследванията показват, че със задълбочаването на болестта рискът от депресия се увеличава с до 80 %.

 

 

Когато състоянието се подценява, последствията могат да бъдат фатални ...

imgLeft exampleСънната апнея причинява значително намаляване на бдителността и остротата на ума през деня. Нарушеният сън през нощта не позволява на мозъка да си почине и на тялото да се възстанови.

ОСА е основна причина за неколкократно увеличен риск от пътно-транспортни произшествия. До 30% от челните удари са резултат на заспиване по време на шофиране при пациенти страдащи от ОСА.

 

 

 

bottom corner